Carpaccio van rode biet met sinaasappeldressing, rucola & geitenkaas

Ingrediënten (voor 6 personen)
Grote biologische handsinaasappels | 2 | |
Kleine ui | 1 | |
Komijn- of karwijzaadjes | 0.25tl | |
Kaneelstokje | 0.5 | |
Verse gember | 1cm | |
Witte balsamicoazijn | 2el | |
Suiker | 75g | |
Rode bieten | 1kg | |
Extra vierge olijfolie | 3 el | |
Rucola | 100g | |
Zachte verse geitenkaas | 200g |
Een kleurrijk en fris voorgerecht dat zowel simpel als feestelijk is. De zoetzure sinaasappeldressing is een mooie tegenhanger van de aardse biet en romige geitenkaas.
Ingrediënten (voor 6 personen)
· 2 grote biologische handsinaasappels
· 1 kleine ui
· ¼ tl komijn- of karwijzaadjes
· ½ kaneelstokje
· 1 cm verse gember
· 2 el witte balsamicoazijn
· 75 g suiker (iets minder mag gerust)
· 1 kg rode bieten (vers of voorgekookt)
· 3 el extra vierge olijfolie
· 100 g rucola
· 200 g zachte, verse geitenkaas
Bereiding
Stap 1: Bieten voorbereiden
Gebruik je verse bieten?
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Leg de bieten in een ovenschaal met een klein scheutje water. Dek goed af (bijv. met aluminiumfolie) en rooster ze 60 tot 75 minuten tot ze gaar zijn.
3. Laat afkoelen, verwijder de schil en snijd ze in dunne plakjes.
Wil je snel?
4. Kook de verse bieten dan 45 minuten tot ze gaar zijn.
5. Laat ze afkoelen en verwijder de schil en snijd ze in dunne plakjes
6. Zet koel weg tot gebruik.
Stap 2: Sinaasappeldressing maken
1. Rasp de schil van de sinaasappels dun af.
2. Snijd vervolgens het vruchtvlees uit de partjes (zoals je dat bij een grapefruit zou doen) en hak dit in kleine stukjes.
3. Doe het sap en de rasp samen in een pannetje.
4. Snijd de ui flinterdun en hak de gember fijn.
5. Voeg ui, gember, komijnzaad, kaneelstokje, azijn, suiker en 2 eetlepels water toe aan het pannetje.
6. Laat het mengsel 10 minuten zachtjes koken.
7. Laat daarna afkoelen.
Stap 3: De carpaccio samenstellen
1. Haal alles tijdig uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur is.
2. Verwijder het kaneelstokje uit de dressing en roer de olijfolie erdoor.
3. Breng op smaak met zout en peper.
4. Verdeel de plakjes biet over zes borden.
5. Sprenkel een deel van de dressing erover.
6. Strooi er rucola en brokjes geitenkaas overheen.
7. Maak af met de rest van de dressing – zorg dat alles mooi glanst.
Tip: Serveer met knapperig brood of gebakken aardappeltjes
Geen reacties