Gebakken zalm met een salsa van krenten, bleekselderij en olijven

Ingrediënten
Krenten | 100 gram | |
Zalm filet met huid | 500 gram | |
Extra vierge olijfolie | 100 ml | |
Bleekselderij, 4 stengels | 180 gram | |
Pijnboompitten | 30 gram | |
Kappertjes en pekelwater | 40 gram | |
Groene olijven | 40 gram | |
Saffraan | 0,25 theelepel | |
Citroen | 1 |
Een heerlijk recept en aangezien wij niet genoeg van de salsa krijgen doen wij de ingrediënten van de salsa x 1,5.
Bereiding
- Laat de krenten 20 minuten weken in kokend water terwijl u de zalm voorbereidt en de salsa maakt.
- Smeer de zalm in met 2 theelepels olijfolie, een beetje zout en versgemalen peper.
- Laat de saffraan weken in 2 eetlepels kokend water.
- Snij de olijven en bleekselderij in stukjes van een halve centimeter.
- Verwarm 75 ml olijfolie in een grote pan. Bak hierin de pijnboompitten lichtbruin. Voeg nu de bleekselderij toe en bak nog 3 minuten onder regelmatig roeren).
- Haal de pan van het vuur en roer kappertjes en de pekel erdoor met de olijven, de saffraan en het weekwater en een snuf zout.
- Giet de krenten af en meng ze met peterselie, 1 theelepel citroenrasp en 1 theelepel citroensap door het bleekselderijmengsel. Zet de salsa opzij.
- Bak nu de zalm filet in de overgebleven olijfolie op middelhoog vuur 3 minuten op de vel kant tot het vel krokant is.
- Keer de filets om en bak de andere kant 2-4 minuten (afhankelijk van hoe gaar u de zalm wilt). Haal de pan van het vuur en zet hem opzij.
- Schep op ieder bord een beetje salsa en leg de zalmfilet erop. Schep daarna nog wat van de salsa op de filet en bestrooi met wat overgehouden selderijblad.
Geen reacties