Recepten

Laila’s Salted Chocolate Chip and Tahini cookies

april 8, 2025  Laila Avatar
Laila’s Salted Chocolate Chip and Tahini cookies

Ingrediënten cookies

Boter 115 gram
Tahin 140 gram
Kristalsuiker 80 gram
Lichtbruine Basterdsuiker 80 gram
1 groot ei
1 Eierdooier
Vanille Extract 1 theelepel
Bloem 150 gram
Baking Soda 0,75 gram
Keukenzout 0,5 theelepel
Pure chocolade, gehakt 220 gram
Zeezoutvlokken Naar smaak
Witte sesamzaadjes

Bereidingswijze:

  1. Klop in de kom van een standmixer de boter, tahin, kristalsuiker en bruine suiker op middelhoge snelheid gedurende 2 tot 3 minuten, tot het mengsel luchtig is. (Je kunt het deeg ook in een grote mengkom maken en met een spatel mengen.) Voeg het ei, de eidooier en het vanille-extract toe en mix nog een minuut verder. Schraap tussendoor de zijkanten van de kom schoon zodat alles goed wordt opgenomen.
  2. Meng in een kleine kom de bloem, baking soda en het zout. Zet de mixer op lage snelheid en voeg het bloemmengsel toe tot alles net gemengd is. Voeg de chocoladestukjes toe en meng kort. Dek het deeg af en zet het een nacht in de koelkast. Ben je ongeduldig? een uurtje in de vriezer kan ook, maar is wel iets minder lekker…
  3. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier of siliconen bakmatten.
  4. Vorm balletjes van het deeg met een ijsschep of met je handen en rol deze door de sesamzaadjes. Voor kleine koekjes maak je balletjes van ongeveer 3,5 cm, voor grotere koekjes ongeveer 5 cm. Leg ze met ongeveer 8 cm tussenruimte op de bakplaat.
  5. Bak één bakplaat tegelijk in het midden van de oven. Bak de koekjes tot de randen goudbruin zijn, maar het midden nog licht van kleur is — ongeveer 13 minuten voor kleine koekjes, en 15-18 minuten voor grote.
  6. Haal de koekjes uit de oven, bestrooi ze met een beetje grove zeezout en laat ze afkoelen op de bakplaat. Herhaal dit met de rest van het deeg.

Opmerkingen
Bewaren: Deze koekjes blijven twee tot drie dagen goed op kamertemperatuur, maar zijn het allerlekkerst op de dag dat ze gebakken zijn. Het ongebakken deeg kan tot een week in de koelkast worden bewaard, en tot twee maanden in de vriezer.
Notities: Noten- en zadenpasta’s, zoals pindakaas of amandelpasta, hebben een ander oliegehalte dan tahin, en kunnen waarschijnlijk niet zomaar worden vervangen. (Als je het toch probeert met een andere noten- of zadenpasta, laat dan vooral in de reacties weten hoe het is gegaan.)
Extra suggestie: Voor nog meer smaakdiepte, kan je de boter bruinen in een pan. Erg lekker!

Porties

18

Prep

30 min

Kook

15 min

Deel & Afdrukken

Tarief

0%

Favoriet

Geen reacties

Laat een reactie achter

Collections

Vaardigheidsniveau

Easy